1 / 15

11.20 – 12.00 Stadswijken en energierenovatie
Groepsaankopen om eigenaars te helpen bij de energierenovatie van hun woning.

De energierenovatie van bestaande woningen vordert zeer traag. En dat terwijl ze een zeer belangrijke rol heeft voor de duurzame ontwikkeling van de stadswijken en een unieke gelegenheid biedt voor economische groei.

De traagheid van dit proces kan door diverse factoren worden verklaard. Zo is het grote publiek zich niet sterk bewust van de problematiek en krijgt het onderwerp ook bij de professionals in de bouwsector (aannemers, architecten) onvoldoende aandacht. Verder zijn er financiële obstakels en zijn inwonende of verhurende eigenaars vaak huiverig voor veranderingen.

Om de uitdaging van energierenovatie aan te kunnen gaan, is dus een goed inzicht in de standpunten van en struikelblokken voor de betrokken partijen noodzakelijk. Alleen zo kunnen de juiste oplossingen worden aangedragen. Hoe kunnen de eigenaars ertoe worden overgehaald om over te gaan tot energierenovatie van hun pand en hoe kunnen ze daarbij worden gesteund en begeleid?

De SUN-partners hebben groepsaankopen opgezet voor diverse prestaties op het vlak van energierenovatie: de aankoop van isolatiemateriaal, energieaudits, dakisolatie, vervanging van kozijnen enz. De benadering is gebaseerd op een experiment in Heusden-Zolder, is eerst getest in Luik en vervolgens toegepast in Eupen, Genk en Verviers. Naarmate het proces vorderde, is de werkwijze verbeterd, aangepast en afgestemd op de lokale context. De effectiviteit is daardoor gaandeweg verbeterd.

Deze collectieve benadering dient nog verder te worden verbeterd, maar ze biedt nu reeds een vertrouwenwekkend kader voor eigenaars. Die ontvangen een overtuigend informatiepakket en tal van nuttige technische tips. De offerteaanvragen georganiseerd in groep bieden hen zekerheid over de kwaliteit van de uitgevoerde werken en ook de prijzen zijn vaak aantrekkelijker. Deze collectieve benadering kan ook bijdragen aan een verbetering van de werkwijze onder aannemers. Kortom een waardevolle insteek!